Het tekort zit in de raming nu 0,3 procentpunt onder de Europese norm van 3 procent. Dat staat gelijk aan 1,8 miljard euro. Wel is het overheidstekort volgend jaar nog altijd 17 miljard euro.
De vijf partijen van het Lenteakkoord (VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie) hebben de afgelopen maanden allemaal wel bezuinigingen benoemd die ze willen terugdraaien. Vooral de forensentaks en de langstudeerboete zijn omstreden. GroenLinksleider Jolande Sap reageerde verheugd dat de financiële dekking voor het afschaffen van de langstudeerboete voor het Kamerdebat erover al binnen is.
,,Onzekere tijden”
Maar minister Jan Kees de Jager wijst er in een reactie op dat de cijfers weliswaar gunstiger zijn, maar dat we ,,nog steeds in onzekere tijden” verkeren. Hij benadrukt het belang van het op orde brengen van de overheidsfinanciën.
In de raming van het CPB trekt de Nederlandse economie in 2013 aan met een bescheiden groei van 0,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp), na een krimp van 0,5 procent dit jaar.
Overheidsbestedingen
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse economie zich dit jaar gunstiger ontwikkelt dan het CPB in juni raamde. De export en de overheidsbestedingen zijn het eerste halfjaar van 2012 meer gegroeid dan in juni werd voorzien. Wel is er een iets forsere krimp van de particuliere consumptie.
Per saldo resulteert dat in een geringere daling van de omvang van de Nederlandse economie dan eerder geraamd. In 2012 is de inflatie 2,25 procent en neemt de koopkracht af met 2 procent. In 2013 is dat respectievelijk 2 procent inflatie en een afname van de koopkracht met 0,75 procent.
De werkloosheid loopt in 2013 waarschijnlijk op naar een jaargemiddelde van bijna 6 procent, ofwel 515.000 personen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl